Onderhoudstips voor verschillende soorten plantenbak materialen: geniet langer van je plantenbakken

Onderhoudstips 

 • Polyester: Polyester plantenbakken zijn lichtgewicht, weerbestendig en duurzaam. Om ze schoon te houden, gebruik je een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel. Vermijd schurende reinigingsmiddelen of borstels die het oppervlak kunnen beschadigen.
 • Polyresin: Polyresin is een veelzijdig en duurzaam materiaal. Om polyresin plantenbakken schoon te maken, gebruik je een zachte doek of spons en warm zeepsop. Spoel goed af en droog met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.
 • Polystone: Polystone plantenbakken zijn gemaakt van een mengsel van gemalen poeder en hars. Ze zijn sterk en duurzaam, maar kunnen gevoelig zijn voor krassen. Maak polystone plantenbakken schoon met een zachte doek of spons en warm zeepsop. Vermijd schurende reinigingsmiddelen of borstels.
 • RVS (roestvrij staal): RVS plantenbakken zijn modern en onderhoudsarm. Om vingerafdrukken en vlekken te verwijderen, gebruik je een zachte doek met een RVS-reiniger of milde zeepoplossing. Wrijf in de richting van de korrel om krassen te voorkomen.
 • Sandstone: Sandstone plantenbakken hebben een natuurlijke, aardse uitstraling. Ze kunnen worden gereinigd met een zachte borstel en een milde zeepoplossing. Spoel grondig af met water om zeepresten te verwijderen.
 • Terracotta: Terracotta is een klassiek, poreus materiaal dat kan uitdrogen en barsten. Om terracotta plantenbakken te onderhouden, dompel je ze periodiek onder in water om ze te hydrateren. Gebruik een zachte borstel om vuil en algen te verwijderen.
 • Composiet: Composiet plantenbakken zijn gemaakt van een combinatie van materialen, zoals houtvezels en kunststof. Ze zijn duurzaam en onderhoudsarm. Maak ze schoon met een zachte borstel of doek en een milde zeepoplossing. Spoel af met water om zeepresten te verwijderen.
 • Fiberclay: Fiberclay plantenbakken zijn gemaakt van een mengsel van klei en vezels, wat resulteert in een lichtgewicht en duurzaam product. Reinig fiberclay plantenbakken met een zachte borstel of doek en warm zeepsop.
 • Fiberstone: Fiberstone plantenbakken zijn gemaakt van een combinatie van steenpoeder en glasvezel. Ze zijn sterk en weerbestendig. Gebruik een zachte borstel of doek en warm zeepsop om fiberstone plantenbakken schoon te maken.
 • Ficon stone: Ficon stone is een lichtgewicht en duurzaam materiaal. Maak ficon stone plantenbakken schoon met een zachte borstel of doek en warm zeepsop.
 • Keramiek: Keramische plantenbakken zijn prachtig en kunnen kwetsbaar zijn. Reinig keramische plantenbakken voorzichtig met een zachte doek of spons en een milde zeepoplossing. Spoel ze grondig af met water om zeepresten te verwijderen en droog ze voorzichtig af met een zachte doek om krassen of beschadigingen te voorkomen.
 • Aluminium: Aluminium plantenbakken zijn lichtgewicht, roestbestendig en duurzaam. Om aluminium plantenbakken schoon te maken, gebruik je een zachte doek of spons en een milde zeepoplossing. Spoel ze goed af met water en droog ze af met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.
 • Kunststof: Kunststof plantenbakken zijn betaalbaar en onderhoudsarm. Maak ze schoon met een zachte doek of spons en warm zeepsop. Spoel grondig af met water om zeepresten te verwijderen.
 • Cortenstaal: Cortenstaal plantenbakken ontwikkelen een roestige patina die het staal beschermt tegen verdere corrosie. Om cortenstaal plantenbakken schoon te maken, gebruik je een zachte borstel om losse roest en vuil te verwijderen. Wees voorzichtig om het beschermende patina niet te beschadigen.
 • Hout: Houten plantenbakken zijn natuurlijk en sfeervol, maar vereisen regelmatig onderhoud. Bescherm houten plantenbakken tegen weersinvloeden door ze te behandelen met een geschikte houtbeschermingsmiddel of beits. Maak ze schoon met een zachte borstel en een milde zeepoplossing, en spoel grondig af met water. Laat de plantenbakken goed drogen voordat je ze opnieuw behandelt. Om houtrot te voorkomen, zorg ervoor dat de plantenbakken goed kunnen afwateren en plaats ze op een verhoogd oppervlak om direct contact met de grond te vermijden.