4 tips voor het kiezen van je plantenbak

De zomer is begonnen, dus hoog tijd om de plantenpotten en bakken in je tuin weer te vullen met planten en bloemen! Het is nog best een kunst om een pot of bak zo te beplanten dat het er mooi uitziet en je er nog lang van kunt genieten. In deze blog geven we je graag tips voor het kiezen van de juiste beplanting voor je plantenbak.

1. Start met goede potgrond

Wil je lang van je planten genieten? Dan is goede potgrond onmisbaar! Voor de meeste planten gebruik je gewoon universele potgrond, maar voor sommige soorten bloemen of planten is potgrond met een specifieke samenstelling beter (zoals hortensiagrond).

2. Kies een plantenbak met de juiste afmeting

Ga je de plantenbakken vullen met bloembollen, planten of bloemen? Zorg dan dat de pot de juiste afmetingen heeft. In een te kleine pot is vaak te weinig ruimte om planten goed te laten groeien. Is de pot te groot? Dan loopt het water te snel weg en kunnen de planten of bloemen uitdrogen. Vul een pot nooit helemaal tot de rand, zo houd je ook ruimte over voor bijvoorbeeld bemesting. Kijk bij beplanting ook of je een ronde plantenbak of vierkante plantenbak moet gebruiken.

3. Zorg voor afvoergaten en hydrokorrels

Bloembakken en -potten voor buiten moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Kijk dus of jouw bloembak dit heeft en boor er anders gaten in. Voeg op de bodem eerst een laag van 3-6 cm hydrokorrels toe om te voorkomen dat de gaten verstopt raken. Bovenop de hydrokorrels breng je een laag verse potgrond aan. Dompel de droge (tuin)planten of bloemen onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het zachtjes aan. Geef vervolgens voldoende water.

4. Denk goed na over de planten en bloemkleuren

Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over de planten die je kiest en welke combinatie van bloemkleuren je mooi vindt. Zo maak je al snel een mooi arrangement waar je de hele zomer van geniet. Bedenk goed welke kleurtoon je wilt gebruiken, zoals blauwwit of roze wit. Kies er maar 1, want anders wordt het al snel te druk. Kies vervolgens voor één bladplant. Zet hier bloeiende planten omheen in bijvoorbeeld drie soorten. Zet niet te veel nieuwe planten in de bak; houd er rekening mee dat ze nog gaan groeien. De meeste eenjarige planten hebben een plantafstand van zo’n 25 cm.

Geïnspireerd geraakt? Neem een kijkje bij onze ruime collectie plantenbakken. Met ons grote aanbod maak je een balkon of tuin in een handomdraai nog gezelliger. Zo kom jij de zomer wel door!